APRS WIDE DIGIPEATER INSTALATIE

- Is mijn situatie geschikt voor een wide?

Voor een goede wide zijn een paar dingen van belang

1 Voldoende hoogte (geen mobiele spriet in de vensterbank) meer hoogte geeft nu eenmaal meer bereik.

2 Genoeg vermogen

je moet niet alleen de andere wide's kunnen bereiken maar ook de mobiele en portabele gebruikers ook al hoor jij hun niet.

Zendberijk is bij aprs digi's belangrijker dan ontvangstbereik omdat het grotendeels om eenrichtingsverkeer gaat. Gaten in ontvanstbereik kunnen makkelijk opgevuld worden door andere basisstations met de relay alias.

Ook al voldoe je aan deze 2 punten zijn er toch nog een paar valkuilen waar je op moet letten voor je als wide in de lucht komt.

Als je dicht in de buurt zit van een andere wide ga dan niet zelf een wide draaien dit is niet alleen overbodig maar het geeft ook aanlijding tot dubbele packetjes, jullie ontvangst zal nl. grotendeels overeenkomen en dus zullen jullie ook de zelfde packetjes digipeaten.

Als je niet van plan bent om 24 uur per dag en 7 dagen per week in de lucht te zijn kun je beter van het draaien van een wide afzien, als overgang is het mischien niet erg maar als het netwerk uitgebreid wordt met directionele routing zijn partime wide's lastig omdat je er dan niet op kunt rekenen dat die in de lucht zijn.

- Softwarematige digipeater

Momenteel zijn er een paar software oplossingen voor aprs digipeaters:

1 APRSDIGI versie 12. Dit packet is eenvoudig te instaleren en draait met maximaal 2 kiss tnc's of een kiss tnc en een serieele lijn naar DOSaprs of Winaprs (mac mag ook). in serieele mode boots aprsdigi een tapr tnc na.

Het enigste wat aan digifunctie ingesteld moet worden zijn de directionele paden (wide8-8 t/m wide15-15).

voorbeeld

2 StealthDIGI versie ??.

Dit packet is wat lastiger te instaleren maar is wel flexibeler, het draait als een aplicatie onder G8BPQ en kan dus met alle modems werken die onder BPQ werken. Het aantal poorten is theoretisch oneindig en ook het aantal aliassen is oneindig. voorbeeld

3 Aprsdigi/aprsmon (linux)

Dit packet draait onder linux en maakt gebruik van de normale ax25 poorten en kan dus overweg met alle modems die onder linux draait en wordt vergezeld van een programma om de ax25 stream om te zetten in een tapr interface, echter alleen voor ontvangst bv. voor javaprs. Dit programma is enigsinds verouderd en ondersteund wel wide-n maar niet widen-n.

4 Ui-view

Hoewel windows minder geschikt is om remote te laten draaien is het natuurlijk thuis geen probleem, ui-view onderstuent alle vormen van digipeaten op directionele paden na. Digipeaten met ui-view werkt alleen met kiss tnc, agwpe of bpq.

De configuratie gaat via de argumenten die je bij het opstarten mee geeft.

Het gebruik van de digipeateropties/aliassen binnen dosaprs en win/macaprs is te beperkt alleen WIDE geen call vervanging en geen dupe detectie. Deze mogelijkheid is dus ook alleen geschikt om als relay te draaien (graag zelfs).

- Hardwarematige digipeater (tnc)

De beste oplossing is een kpc 3+ van kamtronics deze heeft van huis uit alles aan boord voor een perfecte digipeater (call vervanging dupe detectie widen-n tracen-n etc.) hier moet wel opgelet worden dat voor alias geen wide trace of relay gebruikt mag worden omdat alias niet aan call vervanging doet. uiflood en uitrace worden hiervoor gebruikt.

Een paccom tnc werkt ook, dit waren de eerste met call vervanging en dupe detectie hij ondersteund echter alleen wide en relay dus minder geschikt voor slimme routing.

een normale tnc2 is echter niet zo geschikt omdat die totaal geen dupe detectie of call vervanging heeft en maar een alias heeft die dan op wide gezet moet worden. Een tnc2 met tf2.7b heeft zelfs geen alias dus moet de mycall op wide staan. Dit zorgt er voor dat er helemaal geen gerichte paden mogelijk zijn. De minimale commando's voor tapr tnc's zijn:

MYAlias WIDE

MYcall PE1RDW-2

DIGIpeat ON

- Relay digipeater

Als je niet kunt of wilt voldoen aan de eisen van een goede wide kun je altijd nog als relay gaan draaien. Bijna alle eisen vervallen dan namelijk. Je moet natuurlijk wel opletten of er iemand anders bij je in de beurt al als relay bezig is Ik denk hierbij aan porto berijk, dus als je met een porto voor je deur staat en je kunt een andere relay werken dan heeft het niet veel nut om als relay in de lucht te komen. Uiteraard moet je als relay wel 1 of meerdere wide's kunnen werken.

Als software kun je gewoon win/macaprs of aprs voor dos gebruiken.

Wil je het met een losse tnc doen is alles mogelijk.

De rede dat de eisen voor een relay veel soepeler zijn is dat er in een normaal unprotopath

slechts 1 relay voor komt en wel aan het begin van het pad.

Verder wordt relay normaal gesproken alleen door mobiele en portabele stations gebruikt.

Vragen en opmerkingen kun je altijd kwijt bij aprs@pe1rdw.demon.nl of pe1rdw@pi8shb